Baby V's guide till att köpa rätt bilstol!
Varje år möter vi tusentals kunder som står inför, för dem, svåra beslut när det gäller inköp av rätt bilbarnstol. Av alla frågor som vi årligen besvarar handlar en överväldigande majoritet om barns säkerhet i trafiken. Det är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat som vi mer än gärna svarar på.
Det är viktigt för oss att du som förälder får rätt information så att du kan göra ett val av bilbarnstol som passar din familj, men som också gör att det viktigaste du har färdas tryggt och säkert på vägarna.
Bilen och dess skyddssystem är anpassade och dimensionerade efter en vuxen kropps proportioner. Det betyder att säkerhetsbältet, krockkuddarna och sätena inte klarar av att ta hand om ett barn, som är mindre och bräckligare, vid en eventuell krock. För att skydda barnen och göra dem mindre utsatta behövs någon form av särskilt skydd när de åker bil.
Beroende på vilken ålder de befinner sig i finns olika typer av bilbarnstolar och babyskydd. Därför är också alla bilbarnstolar uppdelade i tre kategorier som guidar dig till rätt köp för maximal säkerhet i rätt ålder:
Babyskydd - nyfödd till cirka 9 månader
Bakåtvänd bilbarnstol - från cirka sex månader upp till 7 år
Framåtvänd bilbarnstol - upp till ca 12 år
Här har vi satt samman en guide som förklarar och guidar dig till rätt information så att du kan känna dig påläst och trygg inför ett köp av bilbarnstol.
Om du har några som helst frågor när du har läst vår guide är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl, via vår Facebooksida eller genom att besöka vår butik i Norra Varalöv. All vår kontaktinformation finns längst ner på sidan eller på babyv.se
Här kommer ett antal frågor som vi av erfarenhet vet att blivande föräldrar brukar ställa:
Vad ska jag välja för babyskydd?
De flesta babyskydd går att bälta med bilens säkerhetsbälte och är godkända att användas så. Man kan också välja att ha en så kallad ”bas” monterad i bilen.
På basen klickar man sedan enkelt på babyskyddet och lyfter ur det genom att trycka på en knapp. Många baser markerar tydligt om babyskyddet är rätt monterat och det är en behändig funktion som ger trygghet. Oavsett om man väljer att sätta fast stolen i en bas eller med säkerhetsbältet är babyskyddet lika säkert att färdas i. Det viktigaste är att det är monterat korrekt.
Hur monterar jag babyskyddet i bilen?
Många babyskydd går att bälta med bilens säkerhetsbälte och är godkända att användas så. Man kan också välja att ha en så kallad ”bas” monterad i bilen.
På basen klickar man sedan enkelt på babyskyddet och lyfter ur det genom att trycka på en knapp. Många baser markerar tydligt om babyskyddet är rätt monterat och det är en behändig funktion som ger trygghet. Oavsett om man väljer att sätta fast stolen i en bas eller med säkerhetsbältet är babyskyddet lika säkert att färdas i. Det viktigaste är att montera korrekt.
Behöver jag ha Isofix-fästen i bilen? Jag vet inte om jag har det?
Om din bil har Isofix inbyggt i sätena kan du montera en bas med Isofix-fästen enkelt. Det finns baser till babyskyddet som kan fästas med Isofix, andra kan monteras bara med säkerhetsbältet och en tredje modell har båda funktionerna. Ring, besök oss, mejla eller kontakta oss via våra sociala medier så hjälper vi dig hitta rätt stol till just din bilmodell.
Var ska jag ha bebisen i bilen, där framme eller där bak?
Alla platser i bilen är godkända för babyskyddet. Det enda kravet är att det ska finnas ett trepunktsbälte (om stolen ska fästas med bälte).
Vi brukar, av praktiska skäl, alltid ge våra kunder rådet att de ska placera babyskyddet på bilens passagerarsida. Sätter man barnet på passagerarsidan står föräldern i så fall på trottoaren eller vid vägkanten när barnet ska tas ut ur bilen och risken för att det ska inträffa en olycka minskar avsevärt. Vår rekommendation är också att föräldrar placerar babyskyddet och bebisen i baksätet på passagerarsidan men många föräldrar känner sig tryggare med att ha uppsikt över bebisen och väljer istället att ha babyskyddet i framsätet. Det viktigaste av allt är att föräldrarna/föraren är trygg med sitt val och kan köra utan oro.
OBS! Om babyskyddet placeras i det främre passagerarsätet MÅSTE airbagen vara urkopplad. Vid en eventuell krock utlöses airbagen och den kan då trycka till barnet i babyskyddet och skada det. Om du är osäker på hur airbagen kopplas ur kontakta en auktoriserad bilverkstad.
Jag har hört att man kan klicka på babyskyddet på vagnen. Behöver jag ett babyskydd som passar med min vagn?
I dag är det väldigt vanligt att blivande föräldrar väljer att matcha babyskyddet med barnvagnen. Det är oerhört praktiskt att ha ett babyskydd som man kan ”klicka på” barnvagnens chassi. Ibland behöver man göra ett snabbt ärende och då är det enkelt att plocka ut babyskyddet med babyn i ur bilen, fälla ut barnvagnens chassi och ”klicka på” babyskyddet. Det som man ska ha i åtanke är att barn under sex månader mår bäst av att ligga ner på ett plant underlag under längre stunder. Att ta med sig barnet i babyskyddet och vagnen under kortare stunder är således inte farligt. Kolla med vår kunniga personal om du är intresserad av att matcha babyskyddet med barnvagnen så hjälper vi dig att hitta rätt!
När är det dags att lämna babyskyddet? När har bebisen vuxit ur den första stolen?
De flesta babyskydd har en maxvikt på 13kg. Det betyder att barnet inte får väga mer men oftast växer barnet ur babyskyddet innan det har hunnit upp i den vikten.
Barnet får inte färdas i babyskyddet om toppen av huvudet sticker upp över den översta kanten på babyskyddet. Då är det verkligen dags att byta till nästa bilbarnstol!
Vi rekommenderar att barnet flyttas över till nästa stol, den bakåtvända, så fort det är stadigt i nacken och kan hålla uppe sitt huvud utan ansträngning. Barnet måste också nå upp till selen med sina axlar.
Babyskydd (Nyfödd upp till 9 månader)
Babyskyddet är den bilbarnstol som blivande föräldrar först kommer i kontakt med. Babyskyddet har en rad funktioner, kan monteras på olika sätt och kan ofta kopplas till en barnvagn men det viktigaste är självklart säkerheten.
Ett babyskydd är utformat så att det har en mer liggande form än andra bilbarnstolar eftersom huvudet hos ett litet barn representerar en större del av kroppsvikten än hos en vuxen.
En bebis huvud motsvarar 25 procent av kroppens vikt medan det hos en vuxen motsvarar cirka 6 procent. Eftersom små bebisar inte har en stabil nacke och inte kan hålla uppe sitt huvud behöver de inta en mer liggande position när de transporteras i bilar under sina första levnadsmånader.
Bakåtvänd bilbarnstol - 6-9 månader upp till 7 år
När barnet har vuxit ur babyskyddet är det dags att byta till det som vi kallar bilbarnstol nummer två - den bakåtvända stolen. Vår erfarenhet är att föräldrar oftast tycker att den här bilbarnstolen är svårast att välja ut och känner stor osäkerhet inför sitt köp. Ett riktmärke för föräldrar är att titta på vilken viktkategori/ålder bilbarnstolen är märkt med. Märkningen ger ofta en bra fingervisning kring när det är dags att byta till bakåtvänd stol. Ofta är stolarna märkta med en minimivikt eller ålder när barnet kan sitta i stolen: exempelvis 9 kg eller 9 månader.
Här de vanligaste frågorna som våra kunder ställer till oss och försöker hjälpa dig hitta rätt.
När är det dags att flytta över barnet till en bakåtvänd stol?
Nackens stabilitet och överkroppens längd är de viktigaste faktorerna när det gäller den bakåtvända bilbarnstolen. Om barnet är stabilt i nacken och är tillräckligt
långt för att nå upp till selen är det alltid bäst att flytta över det från babyskyddet till den bakåtvända stolen av säkerhetsskäl. Den bakåtvända stolen är utformad så att huvudet är mer skyddat än när bebisen sitter i babyskyddet. Vi rekommenderar därför att barnet flyttas över till den bakåtvända bilbarnstolen så fort det är stadigt i nacken och kan hålla upp sitt huvud utan ansträngning. Det inträffar oftast när barnet är mellan 4-6 månader gammalt.
Barnet måste nå upp med axlarna till selen i den nya stolen. Det kan skilja rätt mycket mellan de olika märkena och modellerna kring vad som är ett lågt och högt läge gällande selen. Därför rekommenderar vi att du kommer in till oss med ditt barn och låter det provsitta lite olika stolar.
Har du ingen möjlighet att komma in kan du ringa/mejla oss så kan vi diskutera vilken modell som kan passa ert barn utifrån barnets längd och kroppsbyggnad.
Vad menar man med att barnet ska nå upp med axeln till selen?
När man har bältat barnet ska selen gå rakt över axeln in till fästet. Bältet ska och får inte (!) gå upp över öronen på barnet. Då är selen/bilbarnstolen för stor för barnet.
Ska jag välja en stol som monteras med bälten eller med Isofix?
Allt handlar om vilken typ av bil du har samt vilka behov du har. Att ha en stol som monteras med Isofix är bekvämt, den går snabbt att montera och en stor fördel är att Isofixfunktionen berättar för dig att stolen sitter rätt monterad. Att montera en bakåtvänd bilbarnstol som fästs med bälten tar närmare en kvart och det finns inga tydliga indikatorer på att stolen är korrekt monterad. Om du har svårt att välja vilken stol du ska ha till ditt barn är vårt tips att utgå från om bilbarnstolen ska flyttas mellan olika bilar samt hur stort barnet som ska sitta i stolen är. Om stolen ska flyttas mellan olika bilar är kanske en Isofix-baserad stol ett bättre val? När det gäller barnets vikt är det generellt bättre att välja en bilbarnstol som fästs med bälten om man har ett större barn. Alla bältade bilbarnstolar kan ta barn upp till 25 kg och ibland upp till hela 36 kg. Isofix-stolarnas begränsning stannar vid 18-23kg. Ytterligare en sak att komma ihåg är att det för det mesta är mindre benutrymme för barnet om det sitter i en bilbarnstol med Isofix.
Har man ett långt barn är det bekvämare för det att sitta i en bältad bakåtvänd bilbarnstol.
Var ska jag montera stolen - bak eller fram?
Vi rekommenderar alltid att den bakåtvända bilbarnstolen monteras i baksätet. Ett större barn pockar gärna på uppmärksamheten och det är lätt hänt att fokus flyttas från trafiken till barnet. Ur säkerhetssynpunkt är det också bättre att ha den bakåtvända bilbarnstolen där bak eftersom stolen är hög och skymmer lätt sikten samt åtkomsten till sidospegeln. Om man trots allt väljer att ha bilbarnstolen monterad i framsätet måste någon form av solskydd monteras på själva stolen eftersom rutorna i framsätet inte får blockeras av solskydd.
Hur vet jag vilken bakåtvänd bilbarnstol som passar i min bil?
Vi har stor erfarenhet av att hjälpa kunder med att välja rätt bilbarnstol och hjälper tusentals kunder varje år med att välja ut en stol. Kom förbi oss i butiken i Norra Varalöv eller kontakta vår kundtjänst via telefon/mejl/Facebook så diskuterar vi och hjälper dig att hitta rätt. Ta gärna med ditt barn om du besöker vår butik, så att han/hon kan provsitta stolarna innan du bestämmer dig - självklart utan något som helst köptvång!
Framåtvända bilbarnstolen – Från upp till 150 cm/12 år
Den tredje och sista bilbarnstolen är den framåtvända som monteras i baksätet. Majoriteten av alla framåtvända stolar kan användas av barn upp till ca 12 år (150 cm).
Med andra ord är den framåtvända stolen den som barnet ska sitta i så länge det bara går. Många väljer att övergå till bara en bälteskudde när barnet närmar sig skolåldern men det är inget som vi rekommenderar. Sitter barnet bara på en kudde har det inget skydd för nacken eller bålen och somnar barnet har det ingenting att luta sig mot. Den framåtvända stolen är en investering och används länge.
Den framåtvända bilbarnstolen är den vi tycker är absolut viktigast att prova i butik innan man gör ett köp. Många barn som har en längd som är godkänd för en framåtvänd bilbarnstol har ofta för korta ben för att nå över bilstolens sits. När barnets rumpa är hela vägen in till ryggstödet och knävecken går över kanten på sitsen är barnet tillräckligt långt för att sitta framåtvänt. Risken med för korta ben är att barnet kommer hasa fram till en bekväm position med benen vilket gör att bältet som ligger över höften kasar upp på magen mjukdelar.
Det man ska tänka på är att bältet på stolen kommer ut strax ovanför axeln och går närmare halsen än ut över axeln. Risken om bältet kommer ut för långt ut på axeln är att bältet glider av om barnet inte sitter helt stilla. I dessa fall är barnet för smal för att sitta i stolen och då får man kolla efter en bilstol som passar bättre.
Det är även viktigt att tänka på att barnet ska vara mogen nog att sitta framåtvänt. I den bakåtvända bilbarnstolen sitter barnet fixerad med en 5-punktssele som vi spänner åt innan vi kör. I den framåtvända bilbarnstolen använder vi endast bilens trepunktsbälte. Detta bälte är rörligt, vilket innebär att om barnet inte sitter stilla i bilen, drar bältet över huvudet eller på annat sätt tar sig ur bältet så är barnet inte mogen nog att gå över till en framåtvänd bilbarnstol än. I värsta fall kan bältet få slack och är inte längre spänt så som vi från början bältade barnet. I en kollision kommer bältet inte kunna fånga upp barnets rörelse lika bra som när bältet sitter ordentligt.
Den framåtvända bilbarnstolen kommer med eller utan Isofix-fästen. Den framåtvända stolen är oerhört lätt att montera i bilen oavsett om du väljer att montera den med Isofix-fästen eller inte. Barnet spänns nu fast med bilens inbyggda säkerhetsbälte och inte med en sele som är fäst i bilbarnstolen. Isofix-fästena är till för att stolen ska kunna sitta fast även när barnet inte är med på åkturen. Genom att fästa stolen med Isofixfästen undviker man att bilbarnstolen inte flyger fram vid en eventuell krock. Stolen sitter också mer stabilt om den är fäst med Isofix än om den bara bältas. Väljer man en bilbarnstol som bara monteras med säkerhetsbältet måste bältet sitta fast även när barnet inte åker med i bilen.
Isofixstolarna är generellt också mer utvecklade när det gäller säkerhet och de utvecklas kontinuerligt i jämförelse med de bältade bilbarnstolarna.
Ett tips är att alltid välja en stol med Isofix-fästen om du vill ha den högre säkerheten. Oavsett om du ska bälta stolen eller fästa den med Isofix-fästena får du i så fall en högkvalitativ produkt.
En viktig påminnelse är att när man sätter in den framåtvända stolen ska man också plocka bort/höja sätets inbyggda nackkudde eftersom den inte får röra vid bilbarnstolen på grund av säkerhetsskäl.
OBS! Placerar du en framåtvänd bilstol i framsätet MÅSTE airbagen vara urkopplad. Vid en eventuell krock utlöses airbagen och den kan då trycka till barnet i bilbarnstolen och skada det. Om du är osäker på hur airbagen kopplas ur finns information i bilens handbok.
Tillbehör till bilstolar
Det finns många tillbehör till våra bilbarnstolar. Här kommer en kort lista på vad vi erbjuder våra kunder. Kontakta oss om du har några frågor eller letar efter någon speciell produkt.
- Sparkskydd för bakåtvänd och framåtvänd bilbarnstol.
- Solskydd för fönster och till bilbarnstolen för att motverka överhettning och skydda barnet.
- Speglar för montering i baksätet med och utan belysning i olika former.
- Sätesdynor till bilstolen som gör det bekvämare för barnet.
Vi säljer bara bilbarnstolar som är godkända enligt rådande säkerhetsklassningar.
Har du fler frågor efter att ha läst vår information kring barn i bilen är du mer än välkommen att kontakta oss!
Vi har prismatchning och erbjuder dig alltid lägsta pris, oavsett om du hittar samma produkt till ett billigare pris på nätet eller i en annan butik.