Baby V's guide till att köpa rätt barnvagn!

Grattis till graviditeten!

Nu börjar en ny resa, en resa som innebär att du, förutom att bli förälder, också ska bekanta dig med en hel massa nya uttryck och prylar. En av de stora inköpen under graviditeten är en barnvagn. Visste du att barnvagnar som liknar dagens modeller har tillverkats i England sedan 1850-talet? De tidigaste vagnarna var flätade korgar med hjul som man drog efter sig. På 1870-talet började man istället skjuta vagnen framför sig och först under 1920-talet började massproduktionen av barnvagnar.

 

Svenska Emmaljunga började sin produktion 1925 och brittiska Silver Cross är världens äldsta barnvagnstillverkare. De har byggt vagnar sedan 1877 i Leeds.
Du hittar barnvagnar och tillbehör från såväl Emmaljunga som Silver Cross, samt en stor mängd andra, i vår butik i Norra Varalöv och i vår webbshop babyv.se

 

Det första steget inför ett köp av en barnvagn är att besvara dessa fyra, korta frågor:
Var ska du gå med vagnen?
Hur bor du?
Hur lång är du/din partner?
Hur stort är bagageutrymmet i din bil? (om du har en bil)

 

Svaren på dessa frågor kommer peka dig i rätt riktning gällande vilken barnvagnsmodell som passar just dig och din familj.

 

Är man en familj som exempelvis bor i ett flerfamiljshus utan hiss i stan är det lättare med en liten och smidig vagn. Om man är en familj som bor i hus på landet eller rör sig mycket i skogen är det viktigare med en vagn som har terrängegenskaper.
Längden på föräldrarna är viktig eftersom olika barnvagnsmärken gör olika höga och rymliga vagnar. Om man är två långa föräldrar är det viktigt att kunna ta ut steget när man går med vagnen och då kan man räkna bort vissa modeller snabbt. Långa föräldrar ska inte behöva slå fötterna i chassit när de tar ut stegen. Därför är det bra att välja en vagn med ett handtag som kan dras eller vikas ut. Lägg också lite på fokus vagnens sittdel. Långa föräldrar får ofta långa barn och då är det viktigt att ha en sittdel som inte växer ur för snabbt.

 

En annan viktig fråga, om du har bil, är om den vagn som du är intresserade av får plats i bagageutrymmet? Många har hund och då ska en hundbur och vagn samsas i bagageutrymmet.

 

Om du har svaren på de fyra ovan nämnda frågorna har du kommit en bra bit på vägen. Efter det får du gärna kontakta oss så diskuterar vi dina behov. Du får också väldigt gärna besöka vår butik och prata med vår kunniga personal. Vi hjälper dig att hitta rätt barnvagnsmodell för just din familj och dina behov. Du får självklart också provköra vagnarna i butiken, prova lasta in vagnarna i bilen och klämma på alla barnvagnsdelarna ordentligt innan du gör ditt val.

 

När du väl har definierat dina behov är det dags att börja titta på detaljerna.
Det förekommer rätt mycket uttryck i barnvagnsvärlden. Några exempel är ”kombivagn”, ”duovagn”, "EVA-hjul" och ”luftfyllda hjul”. Vad betyder det? Vi försöker förklara med vår ordlista som du hittar nedan. Där beskriver vi vad olika vagntyper består av, vilka typer av hjul som finns att välja på samt en kort lista på tillbehör till vagnen.

 
 

Duovagn eller kombivagn

Det finns olika sätt att låta barnet ligga i vagnen de första sex månaderna. Du kan välja mellan liggdel, hårdlift eller mjuklift.

En hårdlift och en mjuklift används ihop med en sittvagn. Då fäller man ner ryggen på sittdelen och lägger in en mjuk- eller hårdlift. En sådan vagn kallas för kombivagn.
Om man istället väljer en klassisk liggdel som sätts på vagnens chassi, och där man också får en separat sittdel för senare användning, kallas den typen av vagn för duovagn.

Hur vet man om man behöver en kombi- eller duovagn?
De finns självklart fördelar och nackdelar med båda vagnarna.

Om man väljer en duovagn med separat ligg- och sittdel får man en liggdel som är rymligare på djupet, längden och bredden. Den har också alltid en egen sufflett men är å andra sidan tyngre än hård- och mjukliftarna.
En hård- eller mjuklift är trängre för barnet men väger å andra sidan mindre.
Ett bra exempel är att de som bor flera våningar upp utan hiss ofta väljer en mjuklift som lätt kan bäras upp till lägenheten. De som istället kan köra in vagnen i lägenheten eller bor i hus väljer oftare en liggdel.

En annan sak som man kan ha i åtanke är när på året barnet föds. Om det föds i oktober behövs oftast en rymligare vagn på grund av åkpåsar m.m. och då är en liggdel ett populärt val.

Det finns också liggdelar som har ett inbyggt sittläge. Då förlängs liggdelens användningstid. Vissa bebisar är väldigt nyfikna och vill gärna sitta upp en liten stund under åkturen. Då är en liggdel med inbyggt sittläge lämplig eftersom barnet är skyddat under den korta stunden som det sitter upp. Liggdelen är av naturen mer ombonad och skyddar mot väder och vind.

 

Ergonomisk eller klassisk sittdel

När barnet är runt sex månader gammalt brukar de flesta gå över från liggdel/mjuklift/hårdlift till en sittdel. Sittdelen är godkänd att användas först från sex månader eftersom barnet då är tillräckligt stabilt i nacken.
Det finns två typer av sittdelar: den ergonomiska och den klassiska sittdelen.
Den ergonomiska är skålformad och barnet sitter likadant, vare sig läget är sittande eller liggande (barnet kan aldrig ligga helt plant). I den klassiska sittdelen reglerar man istället fotstödet och ryggstödet för sig vilket gör att barnet kan ligga helt plant. Ett litet barn brukar, precis när de byter till sittdel, sitta bättre i en ergonomisk sittdel. Om man har barn som vill sova på sidan är det inte skönt med en ergonomisk sittdel.
Då är det bättre med en klassisk sittdel.

En annan viktig funktion är om sittdelen är vändbar eller inte. Man kan säga att alla sittdelar går att ha så att barnet är vänt från föraren av vagnen. Dock går det inte att vända på alla sittdelar så att barnet har ögonkontakt med den som kör vagnen.

Det flesta sittdelar går att fälla i ryggen men inte alltid på samma sätt utan antingen i fasta lägen eller med ett steglöst fällande. Vissa sittdelar går till fullt liggläge (så att barnet kan ligga helt plant) och vissa kan bara fällas till ett så kallat viloläge. En sak att ha i åtanke är att vagnar med steglöst fällande är ljudlösa och med dem kan du själv välja den exakta vinkeln på ryggstödet. Vagnar med fasta lägen gör att barnet ofta sitter mer upprätt, vilket vissa barn trivs väldigt bra med.

 
 

Hjul

En viktig del av barnvagnens konstruktion och något som till stor del avgör din och barnets upplevelse av vagnen är hjulen. Därför är det också viktigt att vara medveten om de olika typer av hjul som finns på marknaden.

En viktig tumregel är att ju tuffare underlag man går på, desto större ska framhjulen på barnvagnen vara. Då blir det mycket bättre framkomlighet. En annan aspekt vid tuffare underlag är fjädringen. Det blir tyvärr en skakig och stötig färd för barnet om vagnen inte har någon fjädring. Dessa tankar är bra att ha med sig om man planerar att köpa en vagn att gå i skog och terräng med. Då är det bäst att välja luftfyllda hjul. De kommer att ge barnet den mest behagliga färden men kan också punkteras och då behöver det lagas som på en cykel. Om du istället planerar att hålla dig i stan och mest promenera på asfalt spelar inte hjulens storlek lika stor roll.

Det finns också olika typer av punkteringsfria däck. En variant är EVA-hjul, en typ av plasthjul som är väldigt hårda och som har en benägenhet att bli fyllda med grus efter en tids användning. En annan typ är skumfyllda hjul, det vill säga ett lufthjul som är fyllt med skum. Det finns också luftkanalshjul som är punkteringsfria men mjukare än tidigare nämnda hjul.

Vi får ofta frågan om vad det är för skillnad mellan en vagn med tre eller fyra hjul. Skillnaderna är inte särskilt stora. Frågan handlar snarare om tycke och smak. Många upplever att en trehjuling, eftersom den bara har ett främre hjul, är lättare att svänga med. Detta gäller framför allt om man rör sig på tuffare underlag, i skog och mark.

Kombinera barnvagn och babyskydd

I dag är det väldigt vanligt att blivande föräldrar väljer att matcha babyskyddet med barnvagnen. Det är praktiskt att ha ett babyskydd som man kan ”klicka på” barnvagnens chassi. Ibland behöver man göra ett snabbt ärende och då är det enkelt att plocka ut babyskyddet med babyn i ur bilen, fälla ut barnvagnens chassi och ”klicka på” babyskyddet. Det som man ska ha i åtanke är att barn under sex månader mår bäst av att ligga ner på ett plant underlag under längre stunder. Att ta med sig barnet i babyskyddet och vagnen under kortare stunder är således inte farligt. Kolla med vår kunniga personal om du är intresserad av att matcha babyskyddet med barnvagnen så hjälper vi dig att hitta rätt.

 
 

Barnvagnstillbehör

Det finns en uppsjö av tillbehör till barnvagnar. Vissa märken skickar med många tillbehör med sina vagnar och vissa är mer sparsamma.
Här kommer en lista på tillbehör som ibland ingår när man köper en ny barnvagn:
Regnskydd
Myggnät
Frambåge
Adaptrar till bilstol
Footsack (vindskydd för benen)
Skötväska

Det är oerhört viktigt att känna sig för och prova olika typer av vagnar innan du gör ett köp. Om du har bil är det viktigt att fälla ihop vagnen och prova ut den i bilen för att se hur stor den blir hopfälld. Kom gärna till vår butik Baby V i Norra Varalöv så guidar vi dig rätt och provar ut rätt vagn tillsammans!

Har du fler frågor efter att ha gått igenom vår guide är du mer än välkommen att kontakta oss!

Vi har prismatchning och erbjuder dig alltid lägsta pris, oavsett om du hittar samma produkt till ett billigare pris på nätet eller i en annan butik.

 
 

Copyright © 2009-2024 Baby V | E-post: kundservice@babyv.se
Standardvy | Byt till Mobil vy